Detoxikácia podľa medveďa - medvedí cesnak

5.4.2008 o 7:32 | Karma článku: 11.42 | Prečítané  108129-krát

Keď sa na jar medveď prebudí zo zimného spánku prvé, čo urobí pustí sa hľadať rastlinu s cesnakovou vôňou. Vedie ho inštinkt, aby si po zime prečistil žalúdok, črevá a krv. Ľudia si to všimli. Rastlinku nazvali medvedí cesnak a začali ju používať podobne, na jarné prečistenie a získanie prvých jarných liečiv z prírody. K pozvánke do prírody pridávam pár poznámok o zdravotných účinkoch medvedieho cesnaku a pár jednoduchých receptov.

Zdravotné účinky:

Sú veľmi podobné cesnaku kuchynskému, pretože obsahuje rovnaké zlúčeniny ako kuchynský cesnak. Navyše zelené listy medvedieho cesnaku obsahujú chrolofyl, zelený fotosynteticky pigment, v ktorom je ukrytá  energia  slnka. Je prvou jarnou rastlinou, ktorú môžeme konzumovať. 

Detoxikačné účinky na organizmus

  • Prečisťuje tráviaci systém
  • Prečistí obličky, močové cesty, podporuje močenie
  • Priaznivo vplýva na vencové tepny srdca.
  • Používa sa pri ženských chorobách a výtokoch.
  • Detoxikácia znižuje škodlivý vplyv nikotínu na ľudský organizmus.
  • Čistí zahlienené pľúca, priedušky a zmierňuje dýchacie ťažkosti 

Optimalizuje cirkuláciu krvi v tele a v mozgu a tým

  • Podporuje pamäť
  • Znižuje krvný tlak
  • Pôsobí pri nespavosti
  • Účinkuje proti závratom, tlaku v hlave, úzkosti, skľúčenosti a hučaniu v ušiach
  • Zabraňuje kôrnateniu ciev a skleróze

 Má antibakteriálny účinok, ktorý súvisí so schopnosťou zvýšiť odolnosť buniek voči baktériám

  • Podporuje hojenie otvorených rán
  • Pomáha pri liečbe žalúdočných vredov
  • Znižuje bolesť spôsobenú zápalom
  • Liečia sa ním kožné vyrážky, povrchové vredy, lišaje.  

Detoxikácia organizmu znižuje pocit únavy a dáva pocit zdravia. Medvedí cesnak sa nedá kúpiť. Dá sa nazbierať priamo v prírode. A tak prechádzka jarnou prírodou zlepšuje fyzickú kondíciu a po celotýždennom strese v práci prináša psychickú relaxáciu.


Kde rastie a ako vyzerá:

BMC_01.jpg

Na zber medvedieho cesnaku sa treba vybrať na vlhké lúky, rastie pri potokoch, v tienistých a vlhkých lesoch, pod krovinami a v listnatých a horských lesoch. Malé Karpaty, Jahodník, Smolenice, Orešany, ... sú v tomto čase pokryté medvedím cesnakom. A keďže medveďov tu nemáme, tak sa cesnak sám ponúka okoloidúcim turistom.

BMC_02.jpg

Rastie husto vedľa seba, vytvára polia zelených listov. Okoloidúcich priláka cesnaková vôňa šíriaca sa navôkol.

BMC_03.jpg

Listy sú jasnozelené, kopijovité, lesklé. Vyrastajú priamo z podlhovastej cibule, obalenej bielymi priehľadnými šupkami

 BMC_05.jpg

Stonka je hladká, jasnozelená až 30 cm vysoká.

BMC_07.jpg

Z trsu listov vyrastá biely okolíkovitý kvet, taká biela guľka tvorená drobnými bielymi kvetmi.

BMC_08_01.jpg

Začiatkom mája sa tak zelené polia premenia na oblasti bielych kvetov s cesnakovou vôňou. Cibuľky sú asi 15-20 cm hlboko v zemi. 

BMC_09.jpg

Listy sa zbierajú na jar a cibuľky na jeseň.

 


 Spôsob úpravy, konzumácia, použitie v kuchyni, recepty: 

Listy alebo cibuľky medvedieho cesnaku sa konzumujú v čerstvom stave. Sušením sa jeho liečivé účinky strácajú. Nakrájané listy sa môžu uložiť aj na zimu ak ich zalejeme alkoholom a na dva týždne necháme vylúhovať, potom scedíme a používame po kvapkách (pijeme, alebo natierame rany). 

Čerstvé nakrájané listy sa dajú konzumovať

  • Nakrájané na maslový chlieb - rýchle a veľmi chutné použitie. Keď pôjdete na výlet tak si chlieb s maslom pribaľte a potom konzumujte priamo v lese s čerstvo odtrhnutým cesnakom.
  • Ako korenina, jemne posekaný, do hotovej polievky
  • Ako korenina, pri pečení pokryjeme celými listami mäso alebo ryby
  • Ako špenát, klasická špenátová úprava
  • Ako šaláty, na rôzne spôsoby (jeden z receptov uvádzam nižšie) 
  • Ako liečivé víno, pokrájané listy krátko povaríme v 250 ml bieleho vína, necháme pár minút vylúhovať, scedíme, osladíme medom a cuckáme po lyžičkách, hlavne pri kašli.
  • Podobne listy môžeme zaliať vriacim mliekom. Po 2-3 hodinovom odstátí precedíme a po dúškoch vypijeme, hlavne pri kašli, prípadne pri poruchách zaspávania.

 

Rýchly šalát z medvedieho cesnaku:  

BMC_10.jpg

 

Medvedí cesnak, mandle, paradajky, papriky,  tuniak v oleji, olivový olej, mleté korenie, soľ 

BMC_12.jpg

1. Rozmiešame soľ a mleté korenie, prípadne sušenú petržlovú vňať v olivovom oleji

BMC_13.jpg

2. Pridáme pokrájané mandle (alebo vlašské orechy)

BMC_14.jpg

4. Pridáme pokrájané papriky (alebo uhorky), paradajky

BMC_16.jpg

 5. Primiešame tuniaka (alebo slaný balkánsky syr)

BMC_17.jpg

6. Pridáme pokrájaný medvedí cesnak a všetko dobre premiešame

BMC_18.jpg  

Podávame samostatne alebo s hriankou (prípadne posypeme na kocky nakrájaným a zapečeným chlebíkom)

 

 

Hlavné správy

KOMENTÁR PETRA SCHUTZA

Čistý lúzer Putin

Ekonomicky chradnúcemu Rusku spôsobia sankcie značný diskomfort.

TV.SME.SK

Analytik Duleba: Putin neustúpi, blížime sa k vojne

Alexander Duleba je presvedčený, že vodca separatistov Igor Girkin zatiahol Rusko do vojnového konfliktu.

KOMENTARE.SME.SK

Cynická obluda: Parlamentná slovná hračka

Krásy slovenčiny v parlamentnej praxi. Lacné vtipy na úrovni ich autora.


Už ste čítali?