Detoxikácia podľa medveďa - medvedí cesnak

5.4.2008 o 7:32 | Karma článku: 11.42 | Prečítané  108300-krát

Keď sa na jar medveď prebudí zo zimného spánku prvé, čo urobí pustí sa hľadať rastlinu s cesnakovou vôňou. Vedie ho inštinkt, aby si po zime prečistil žalúdok, črevá a krv. Ľudia si to všimli. Rastlinku nazvali medvedí cesnak a začali ju používať podobne, na jarné prečistenie a získanie prvých jarných liečiv z prírody. K pozvánke do prírody pridávam pár poznámok o zdravotných účinkoch medvedieho cesnaku a pár jednoduchých receptov.

Zdravotné účinky:

Sú veľmi podobné cesnaku kuchynskému, pretože obsahuje rovnaké zlúčeniny ako kuchynský cesnak. Navyše zelené listy medvedieho cesnaku obsahujú chrolofyl, zelený fotosynteticky pigment, v ktorom je ukrytá  energia  slnka. Je prvou jarnou rastlinou, ktorú môžeme konzumovať. 

Detoxikačné účinky na organizmus

  • Prečisťuje tráviaci systém
  • Prečistí obličky, močové cesty, podporuje močenie
  • Priaznivo vplýva na vencové tepny srdca.
  • Používa sa pri ženských chorobách a výtokoch.
  • Detoxikácia znižuje škodlivý vplyv nikotínu na ľudský organizmus.
  • Čistí zahlienené pľúca, priedušky a zmierňuje dýchacie ťažkosti 

Optimalizuje cirkuláciu krvi v tele a v mozgu a tým

  • Podporuje pamäť
  • Znižuje krvný tlak
  • Pôsobí pri nespavosti
  • Účinkuje proti závratom, tlaku v hlave, úzkosti, skľúčenosti a hučaniu v ušiach
  • Zabraňuje kôrnateniu ciev a skleróze

 Má antibakteriálny účinok, ktorý súvisí so schopnosťou zvýšiť odolnosť buniek voči baktériám

  • Podporuje hojenie otvorených rán
  • Pomáha pri liečbe žalúdočných vredov
  • Znižuje bolesť spôsobenú zápalom
  • Liečia sa ním kožné vyrážky, povrchové vredy, lišaje.  

Detoxikácia organizmu znižuje pocit únavy a dáva pocit zdravia. Medvedí cesnak sa nedá kúpiť. Dá sa nazbierať priamo v prírode. A tak prechádzka jarnou prírodou zlepšuje fyzickú kondíciu a po celotýždennom strese v práci prináša psychickú relaxáciu.


Kde rastie a ako vyzerá:

BMC_01.jpg

Na zber medvedieho cesnaku sa treba vybrať na vlhké lúky, rastie pri potokoch, v tienistých a vlhkých lesoch, pod krovinami a v listnatých a horských lesoch. Malé Karpaty, Jahodník, Smolenice, Orešany, ... sú v tomto čase pokryté medvedím cesnakom. A keďže medveďov tu nemáme, tak sa cesnak sám ponúka okoloidúcim turistom.

BMC_02.jpg

Rastie husto vedľa seba, vytvára polia zelených listov. Okoloidúcich priláka cesnaková vôňa šíriaca sa navôkol.

BMC_03.jpg

Listy sú jasnozelené, kopijovité, lesklé. Vyrastajú priamo z podlhovastej cibule, obalenej bielymi priehľadnými šupkami

 BMC_05.jpg

Stonka je hladká, jasnozelená až 30 cm vysoká.

BMC_07.jpg

Z trsu listov vyrastá biely okolíkovitý kvet, taká biela guľka tvorená drobnými bielymi kvetmi.

BMC_08_01.jpg

Začiatkom mája sa tak zelené polia premenia na oblasti bielych kvetov s cesnakovou vôňou. Cibuľky sú asi 15-20 cm hlboko v zemi. 

BMC_09.jpg

Listy sa zbierajú na jar a cibuľky na jeseň.

 


 Spôsob úpravy, konzumácia, použitie v kuchyni, recepty: 

Listy alebo cibuľky medvedieho cesnaku sa konzumujú v čerstvom stave. Sušením sa jeho liečivé účinky strácajú. Nakrájané listy sa môžu uložiť aj na zimu ak ich zalejeme alkoholom a na dva týždne necháme vylúhovať, potom scedíme a používame po kvapkách (pijeme, alebo natierame rany). 

Čerstvé nakrájané listy sa dajú konzumovať

  • Nakrájané na maslový chlieb - rýchle a veľmi chutné použitie. Keď pôjdete na výlet tak si chlieb s maslom pribaľte a potom konzumujte priamo v lese s čerstvo odtrhnutým cesnakom.
  • Ako korenina, jemne posekaný, do hotovej polievky
  • Ako korenina, pri pečení pokryjeme celými listami mäso alebo ryby
  • Ako špenát, klasická špenátová úprava
  • Ako šaláty, na rôzne spôsoby (jeden z receptov uvádzam nižšie) 
  • Ako liečivé víno, pokrájané listy krátko povaríme v 250 ml bieleho vína, necháme pár minút vylúhovať, scedíme, osladíme medom a cuckáme po lyžičkách, hlavne pri kašli.
  • Podobne listy môžeme zaliať vriacim mliekom. Po 2-3 hodinovom odstátí precedíme a po dúškoch vypijeme, hlavne pri kašli, prípadne pri poruchách zaspávania.

 

Rýchly šalát z medvedieho cesnaku:  

BMC_10.jpg

 

Medvedí cesnak, mandle, paradajky, papriky,  tuniak v oleji, olivový olej, mleté korenie, soľ 

BMC_12.jpg

1. Rozmiešame soľ a mleté korenie, prípadne sušenú petržlovú vňať v olivovom oleji

BMC_13.jpg

2. Pridáme pokrájané mandle (alebo vlašské orechy)

BMC_14.jpg

4. Pridáme pokrájané papriky (alebo uhorky), paradajky

BMC_16.jpg

 5. Primiešame tuniaka (alebo slaný balkánsky syr)

BMC_17.jpg

6. Pridáme pokrájaný medvedí cesnak a všetko dobre premiešame

BMC_18.jpg  

Podávame samostatne alebo s hriankou (prípadne posypeme na kocky nakrájaným a zapečeným chlebíkom)

 

 

Hlavné správy

TECH.SME.SK

Všetky vitamíny od A až po K. Ktoré potrebujeme a ktoré nám škodia

Ako sú na tom vitamíny a niektoré ďalšie látky? Pozrite si prehľad, či si potrebujeme kupovať takéto doplnky stravy.

EKONOMIKA.SME.SK

Slovenskí dôchodcovia žijú horšie ako vo Vietname

Globálny index kvality života radí Slovensko na 47. priečku.

ZAHRANIČIE

Z Mekky sa stáva disneyland, na Kaabu sa pozerá zhora

Moslimská púť za Kaabou sa začala. Islamisti sa vyhrážajú jej zničením.


Už ste čítali?